Najpopularniejsze odmiany jabłoni

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Ocena czytelników:
[Głosów: 2 średnia: 5]

Lobo

LOBOOdmiana pochodząca z Kanady. W Polsce popularność zyskała w latach 70. XX wieku.

Obcopylna, potrzebuje zapylania innych odmian jabłoni np. „Golden Delicious”, „Szampion”

Odporna na mrozy do -35st.C

Odmiana jesienna
Owoce Lobo:

  • średniej wielkości, kuliste  delikatnym spłaszczeniem.

skórka

  • gładka,
  • zielonożółta z ciemnym rumieńcem, pokrywającym niemal całą powierzchnię,
  • z charakterystycznym na zarumienionej stronie jasnożółto-szare przetchlinki.

miąższ

  • soczysty,
  • kruchy,
  • słodko-kwaskowy,
  • słabo aromatyczny,
  • zielonkawo-kremowy.

Zbiór połowa września, do spożycia od X – XII

Gala

Gala to odmiana jabłoni nowozelandzka, będąca skrzyżowaniem odmian „Kidd’s Orange Red” oraz „Golden Delicious”, wrażliwa na mróz już od -20st.C.

Obcopylna – wymaga sąsiedztwa odmian jabłoni zapylających np. „Gloster”

Odmiana jabłoni późnozimowa – IX/X

Owoce Gala są stożkowate, żebrowane na kielichu, średniej wielkości.

skórka

  • gładka,
  • lśniąca, najpierw zielonkawo-żółta, później złocistożółta,
  • marmurkowy jaskrawy rumieniec.

miąższ:

  • soczysty,
  • kremowy,
  • drobnoziarnisty,
  • kruchy,
  • słodki.

 

Gloster

Odmiana jabłoni Gloster pochodzi z Niemiec i jest skrzyżowaniem odmian „Glockenapfel” i „Richared Dalicious”

Potrzebuje sąsiedztwa odmian zapylających – Gloster jest odmianą obcopylną.

Średnio wytrzymała na mróz do -25st.C

Odmiana zimowa, zbiór odbywa się w 2. połowie X

Owoce Gloster

  • duże lub średniej wielkości, stożkowate.

skórka:

  • lekko błyszcząca,
  • zielonkawożółta,
  • ciemnoczerwony rumieniec ponad 75%,
  • drobne, jasnoszare przetchlinki.

miąższ

  • białozielonkawy,
  • ścisły,
  • drobnoziarnisty.

 

Szampion

Odmiana czeska powstała ze skrzyżowania „Golden Delicious” i „Koksa Pomarańczowa”, wrażliwa na mróz – może ucierpieć przy mrozie -20st.C.

Odmiana obcopylna

Wczesnozimowa do zbioru w X

Jabłka Szampion:

  • owoce duże lub średnie, kulisto-stożkowate, lekko żebrowane przy kielichu.

skórka:

  • gładka,
  • zielonkawożółta lub żółta,
  • czerwony rumieniec z jasnoszarymi przetchlinkami.

miąższ:

  • zielonkawobiały z kremowym odcieniem,
  • soczysty,
  • lekko aromatyczny,
  • słodko-kwaskowaty.

 

Ligol

Polska odmiana, odporna na mróz.

Jabłka

  • kulisto-stożkowate o wyrównanej wielkości.

skórka:

  • twarda,
  • błyszcząca,
  • zielonkawa, a po dojrzeniu staje się żółta,
  • rumieniec jaskrawoczerwony pokrywa 40-70% owocu.

miąższ:

  • kremowy,
  • soczysty,
  • aromatyczny,
  • kruchy,
  • słodko-kwaskowaty.

Jonagold

Odmiana pochodząca z USA, powstała po skrzyżowaniu odmian „Jonathan” i „Golden Delicious”, powstała w połowie lat 50.  W Polsce zyskała popularność w latach 70.  Jest odmianą średnioodporną na mróz, możliwe ą uszkodzenia przy mrozie -25st.C. Jonagold jest polecany na przetwory.

Obcopylna, zapylanie np. „Cortland”, „Gala”, „Idared”

Odmiana późnozimowa, zbiory na przełomie IX/X

Owoc

  • to duże a nawet bardzo duże jabłka kulisto-stożkowate, lekko karbowane przy kielichu.

skórka:

  • średniej grubości,
  • gładka,
  • tłustawa,
  • zielonkawożółta lub kremowo-żółta z z niekiedy słabym rumieńcem do 30% owocu.

miąższ:

  • w pierwszym etapie zielonkowobiały, później staje się lekko kremowy,
  • druboziarnisty,
  • soczysty,
  • aromatyczny,
  • lekko kwaskowaty.

Bądź na bieżąco z informacjami o zagrożeniach w sadach – czytaj komunikaty sadownicze.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.