Jak wykonywać przycinanie drzew owocowych? 10 wskazówek dla ogrodników.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Ocena czytelników:
[Głosów: 4 średnia: 3.5]
przycinanie drzew

blickpixel, pixabay.com

Większość z nas zdaje sobie sprawę z istoty prawidłowej pielęgnacji koron naszych drzewek owocowych. Niestety, niekiedy zapominamy, że wśród tych zabiegów znaleźć powinno się również prawidłowe przycinanie gałęzi. Cięcie drzew owocowych jest jednym z najistotniejszych form pielęgnacji, jakie możemy przeprowadzić. To od niego w dużej mierze zależy ogólna kondycja rośliny oraz zebrany później plon. Sprawdźmy więc, o czym powinniśmy pamiętać podczas przycinania drzew.
Najczęściej popełnianym przez nas grzechem jest cięcie wykonywane w nieodpowiednim terminie lub po prostu w niewłaściwy sposób. Dlatego też spora grupa amatorów owoców woli w ogóle zaniechać przycinania drzew, obawiając się ich zbytniego okaleczenia. Profesjonaliści jednak zapewniają, że nawet cięcie wykonane amatorsko jest lepsze niż jego wieloletni brak.

Dlaczego przycinamy drzewka?

Tak naprawdę odpowiedź jest inna na każdym etapie życia rośliny. Przede wszystkim cięcie ma za zadanie regulowanie rozrostu drzewa, co jest szczególnie ważne w przypadku ogródków i sadów o małej powierzchni. Regulujemy także ilość i jakość owoców, które bez systematycznej pielęgnacji korony stają się mniejsze, a zbiory mniej obite. Przycinanie wpływa też na odporność drzew na choroby i szkodniki – usuwając schorowane pędy i uschnięte konary, odciążamy drzewo i chronimy je przed rozwojem choroby.

Jak przycinamy drzewa owocowe

Przycinanie drzew przeprowadza się zazwyczaj na dwa sposoby. Jeden z nich to cięcie na tzw. czop – czyli technika, przy której pozostawia się kilkucentymetrowy fragment gałęzi. Najczęściej stosowana jest do przycinania czereśni i wiśni (szczególnie łutówki). Druga z nich to cięcie na obrączkę, które zaleca się do usuwania gałęzi o średnicy większej niż 2,5 cm. Opiera się ona na 3 etapach. Wszystko to, aby ustrzec się oderwania kory od drzewa, poprzez zredukowanie ciężaru gałęzi. Cięcie na obrączkę przeprowadza się przeważnie na jabłoniach, gruszach i śliwach.
Etap 1. W odległości ok. 35 cm od spojenia z pniem podcina się gałąź mniej więcej do połowy głębokości.
Etap 2. Odmierza się następne 10 cm od pierwszego nacięcia i wykonujemy drugie nacięcie. Gałąź złamie się pomiędzy nacięciami pod wpływem własnego ciężaru.
Etap 3. Usuwa się pozostałość gałęzi, tnąc pod kątem od 45 do 60 stopni w stosunku do wałka kory u złączenia gałęzi z pniem.

Źle przycięte drzewo – czyli jakie?

ogłowione drzewo

Daniel Smith, publicdomainpictures.net

Najgorszym błędem, jaki możemy popełnić przycinając małe i duże drzewo owocowe jest jego ogławianie. Pod tym pojęciem kryje się zmniejszenie rozmiarów drzewa poprzez drastyczne skrócenie konarów, a nawet głównego pnia drzewa. Pozbawione takiej liściastej powierzchni drzewo przechodzi w tryb głodowy i staje się podatne na powstawanie rozległych ran, a w ostateczności może przyczyniać się do jego obumierania. Ogławianie może również wpłynąć na pozycję drzewa w pionie, ponieważ wpływamy na jego środek ciężkości.
Podczas pielęgnacyjnego cięcia drzew bezwzględnie trzeba mieć na uwadze bezpieczeństwo własne i otoczenia. Nawet niegroźnie wyglądająca z pozoru gałąź może wyrządzić nam krzywdę lub ściągnąć za sobą, jeśli stoimy na drabinie.
Pamiętać trzeba, że przycinanie drzew owocowych należy wykonywać ostrymi narzędziami, pozbawionymi możliwie wszelkich zabrudzeń. Niektórzy sadownicy stosują nawet dezynfekcję środkami opartymi na alkoholu. Sekator lub piła z tępym ostrzem jedynie pokaleczy drzewo i naderwie korę,
dlatego należy je regularnie wymieniać. Kompletując swój ogrodniczy ekwipunek warto rozważyć zakup narzędzi do cięcia gałęzi o różnej grubości – np. sekator jednoręczny przyda się nam przy odcinaniu młodych pędów, ale do grubszych gałęzi poręczniej użyć będzie sekatora dwuręcznego. Cięcie głównych konarów wskazane będzie z kolei za pomocą piły lub piły spalinowej. Należy mieć na uwadze, że czysto wykonane cięcia, z użyciem zadbanych przyrządów, stanowią mniejsze ryzyko infekcji dla drzewa i pozwalają na niemal błyskawiczne gojenie się ran.
sekator ogrodowy

sekator ogrodowy

Kiedy wykonywać cięcie drzew owocowych?

Drzewa owocowe nie powinny być przycinane w kwietniu, maju i czerwcu, bo w tym własnie okresie całość energii przeznaczają na wytwarzanie liści. Łatwiej też o zarażenie chorobą i patogenami grzybowymi. Nie powinniśmy też prowadzić cięcia drzew późną jesienią i zimą, z uwagi na szkodliwy mróz.
Ostatecznie więc możemy uznać, że najlepszym okresem dla tych zabiegów pielęgnacyjnych są letnie miesiące i wczesna jesień oraz późna zima.
W praktyce wyrobiły się pewne schematy dla konkretnych gatunków, o których warto pamiętać i wpisać do swojego ogrodniczego almanachu. Zależą one bowiem od skali odporności gatunku na szkodniki, choroby i zimowe przemarzanie:
  •  jabłonie, grusze, później śliwy tniemy końcem lutego/początkiem marca, gdy mamy już dużą pewność, że nie wrócą siarczyste mrozy
  • brzoskwinie, nektaryny przycinamy, gdy zrobi się już cieplej (pojawiające się pąki na gałęziach, ok. kwietnia)
  • wiśnie, czereśnie, morele tniemy tuż po zbiorze owoców.

 

10 wskazówek dla wykonujących cięcie drzew owocowych
1. Dobieramy termin cięcia drzewka do wymagań jego gatunku
2. Drzewka przycinamy w dni słoneczne i suche, ograniczając tym sposobem ryzyko zainfekowania roślin chorobami
3. Nie możemy dopuścić, żeby drzewo było za wysokie, maks. 3 m. Najlepiej, jeśli położone wyżej gałązki są krótsze, dołem dłuższe – dzięki temu słońce dociera do każdej części korony.
4. Pamiętamy, że drzewka owocują na zeszłorocznych pędach, dlatego nie usuwamy ich w nadmiarze.
5. Liczy się technika cięcia – pędy “wilki” odcinamy tuż przy nasadzie, pędy starsze w zależności od pożądanego efektu – wykonuje się cięcie “na obrączkę” lub “na czop”.
6. Cięcie należy wykonywać zawsze ok. 0,5 cm ponad pąkiem, najlepiej skośnie.
7. Wszelkie rany po uciętych gałęziach pokrywamy maśćmi ogrodniczymi jak np. Funaben. Innym rozwiązaniem jest biała farba emulsyjna zmieszana ze środkiem grzybobójczym, np. Topsin. W przypadku drzew pestkowych zaleca się niekiedy dodanie preparatu Miedzian.
8. Cięcie należy wykonać ponad pąkiem położonym od dolnej strony pędu, aby nowe pędy nie wyrastały pionowo do góry, lecz poszerzały koronę.
9. Dbajmy o bezpieczeństwo – chcąc pracować na drabinie sprawdźmy jej stabilność, a jeśli konary są naprawdę wysoko położone – poważnie rozważmy pomoc fachowca.
10. Drzewka tniemy jedynie ostrymi i czystymi narzędziami -oszczędzimy w ten sposób roślinie chorób.
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Bookmark the permalink.

One Comment

  1. H5 Najwazniejsza w odchudzaniu jest motywacja dziewczyny, ja codziennie ogladam metamorfozy przed i po odchudzaniu i daje mi to powera do cwiczen, kto chce tez troche motywacji niech odwiedzi bloga; http://odchudzaniesasetka.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.